Ingatlanügyek

Ingatlannal kapcsolatos jogi problémája van? Tudjon meg mindent az ingatlanjoggal kapcsolatban! Az ingatlanokat érintő legfontosabb ügyekben tájékoztatjuk! 

Adó, illeték

Eladja,  vagy elajándékozza lakását? Ismerje meg az ingatlanokkal kapcsolatos adózási és illeték fizetési szabályokat Számolja ki, hogy mennyi illetéket kell fizetnie!
 

Engedélyezés és bírságolás

Építkezik, felújít, átalakít? Tudja, hogy milyen engedélyekre van szüksége mielőtt elkezdi a munkálatokat? Tájékoztatjuk az eljárás menetéről, és a bírságolásról is!

Adózás

Ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adózási tudnivalók

Ingatlan-bérbeadás feltétele

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem 2011-től az összevonandó adóalap része. Az egyéb (munka)jövedelmekkel szemben speciális járulék és hozzájárulás szabályok vonatkoznak rá.

Ingatlan bérbeadást magánszemélyként lehet végezni adószámmal és akár adószám nélkül is. Mentesül az adózó az adószám megszerzéséhez kötött kötelezettsége alól, amennyiben kizárólag az ÁFA tv. szerinti ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytat, illetve ha az általános forgalmi adót tekintve nem él az adókötelessé tétel jogával.

Tegye fel kérdését szakértőnek! Ügyvéd partnerünk a Székely Ügyvédi Iroda válaszol!

Adószám nélkül természetesen számla kibocsátásra sem jogosult az adózó, helyette egyéb számviteli bizonylatot kell kiállítania. Fontos azonban, hogy ha egy gazdasági társaságnak adunk bérbe, akkor a társaság csak a számlával alátámasztott összeget számolhatja el költségként.

A bérbeadásból származó bevétellel szemben elszámolható költségek

Ennél a jövedelemtípusnál az adót nem a bevétel után, hanem a költségekkel csökkentett bevétel után kell megfizetni. A költségelszámolásnak két fajtája lehetséges: tételes költségelszámolás és az átalány (10%) költségelszámolás.

A 10%-os költséghányad elszámolást azoknak érdemes választani, akiknek kevesebb költség merül fel a bérbeadással kapcsolatban. Míg akik több  költséget tudnak elszámolni és rendelkeznek a megfelelő számviteli bizonylatokkal is, azoknak a tételes költségelszámolást célszerű választaniuk.

Elszámolható költségek közé tartoznak a rezsi költségek. Ha a rezsi számlák a saját nevünkre szólnak, akkor érdemesebb a tételes elszámolást választani, ha a bérlő nevére, akkor pedig a költségátalány választása lehet a megfelelőbb. Azonban ha nem a teljes ingatlant adjuk bérbe, akkor természetesen a rezsi költségek csak a bérbeadással arányos mértékben számolhatók el.

További költség lehet az értékcsökkenés, felújítási, karbantartási költségek.

 

Ingatlan-bérbeadás után fizetendő adó

Az ingatlan-bérbeadást személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli.

Személyi jövedelemadó: Alap esetben 16% szja-t kell fizetni az adóalapkiegészítéssel (27%) növelt jövedelem (bevétel – költség) után. 10%-os költségátalány esetén a bevétel 90%-ának a 127%-a az adóalap, melyet terhel a 16% szja. Így a végleges adóteher 18,28%.

A személyi jövedelemadót csökkenthetjük a családi kedvezménnye,. 1 vagy több gyermek nevelése esetén. Akár úgy is érvényesíthető ez a kedvezmény, hogy a lakás tulajdonosai között megosztjuk a jövedelmet. Családon belül ajándékba is adhatjuk az ingatlant akár illetékmentesen, így ezáltal igénybe vehetővé válik a családi kedvezmény.

2012-től új szabályként jelentkezik, hogyha adószámos magánszemély a bérbeadásról számlát bocsát ki, úgy a kifizetőnek minden esetben adóelőleget kell vonnia a számla értékéből, melyet a havi járulékbevallással egyidejűleg kell bevallania és megfizetnie.

Egészségügyi hozzájárulás: A magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni az adóévben megszerzett ingatlan-bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem esetében a teljes összeg után. Az eho összege évente maximum 450 ezer forint, melyet csökkenteni lehet

-          a magánszemély által fizetett 7%-os egészségbiztosítási járulékkal;

-          a 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékkal;

-          az ekho tv. alapján a magánszemélyt terhelő 1,6%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékkal;

-          14%-os eho fizetési kötelezettséggel járó jövedelmek (osztalék) összegével.

Adóoptimalizálási lehetőségként merülhet fel itt is a bérbeadásból származó jövedelem megosztása a tulajdonosok között. Amennyiben a magánszemély jövedelme több mint 1 millió forint, úgy ezt a jövedelmet a tulajdonosok között tulajdoni hányaduknak megfelelően megoszthatja. Így egy 1,6 millió forintos  jövedelem 50-50%-os tulajdoni hányadok esetén mindkét tulajdonosnak 800-800 ezer forint jövedelmet jelent, mely után már nem kell a 14% ehot megfizetni. Íly módon még az adóalapkiegészítés (27%) is megspórolható.

A kifizetőnek az szja-hoz hasonlóan itt is levonási kötelezettsége van a magánszemély nyilatkozatának megfelelően. A levonásról év végén igazolást állít ki a magánszemélynek.

 

Ingatlan-bérbeadás az ÁFA oldaláról

Főszabály szerint mentes az adó alól az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása.

Kivétel ez alól:

-          a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtásának biztosítását szogáló bérbeadás;

-          a közlekedési eszköz parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadás;

-          az ingatlannal tartósan összekötött gép, berendezés bérbeadása;

-          a széf bérbeadása.

Az áfa törvény azonban lehetőséget ad az adózónak ezen tevékenységének adókötelessé tételére, melyet a tevékenység kezdete előtt, vagy a tárgyévet megelőző év december 31-ig be kell jelentenie.

 

 

 

 

Kapcsolat

Mobil: +36 20 5 959 656
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jog-Blog

websas.hu